Biobased woning Nieuwehorne

Biobased woning Nieuwehorne

Deze biobased woning is een duurzaam en energiezuinig huis dat is ontworpen met het oog op de toekomst. Het huis is volledig in hout uitgevoerd en geïsoleerd met vezelhennep, wat bijdraagt aan een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Vezelhennep isolatie is een duurzaam alternatief voor traditionele isolatiematerialen en heeft vele voordelen. Het is een hernieuwbare grondstof die lokaal geproduceerd kan worden en weinig energie nodig heeft om te worden verwerkt. Bovendien heeft vezelhennep een uitstekende isolatiewaarde en kan het vocht reguleren, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en voorkomt dat er schimmelvorming optreedt.

Het huis is ontworpen om energieneutraal te zijn en maakt gebruik van zonnepanelen, een warmtepomp en vloerverwarming voor verwarming en koeling. Het groen sedumdak draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt voor een natuurlijke uitstraling van het huis. De houten kozijnen zijn voorzien van triple glas voor maximale isolatie en een optimaal binnenklimaat. Verder is er een waterbesparingssysteem geïnstalleerd dat ervoor zorgt dat grijs water wordt hergebruikt waardoor het waterverbruik met bijna de helft wordt verminderd.

Het ontwerp van de biobased woning is geïnspireerd op de vorm van een 19e-eeuwse Wâldhúske, maar dan met alle moderne gemakken en duurzame technologieën van vandaag. Het resultaat is een uniek en prachtig huis dat niet alleen CO2 opslaat maar ook bijdraagt aan een gezonde en comfortabele leefomgeving voor de bewoners.

Opdrachtgever

  • GreenInclusive

Locatie

  • Nieuwehorne

Realisatie

  • Voorjaar 2024

Renders

  • Achterbosch Architecten