Afsluitdijk Wadden Center (GEAR)

Experience Centre “Afsluitdijk”

In het voorjaar van 2018 is het Afsluitdijk Wadden Center geopend. Het gebouw is gebouwd door bouwcombinatie Dijkstra Draisma en ontworpen door GEAR Architectencoöperatie. Het gebouw vertelt onder meer het verhaal van de Afsluitdijk, de Waddenzee en het IJsselmeer, over vismigratie en blue energy.

Het gebouw is spectaculair in zijn eenvoud. De strakke hexagonale gevel refereert aan de natuurlijke vorm van de basaltblokken van de Afsluitdijk. Daarnaast heeft waterschuim ook een zeshoekige structuur als je het door een microscoop bekijkt. Het gebouw stijgt als een schuimkop uit boven de dijk.

Opschuimend zeewater
Het beleefcentrum krijgt een onderbouw die uit het donkere basalt van de Afsluitdijk gehakt lijkt te zijn, terwijl de lichte gevel van de hierboven zwevende bovenbouw naar het schuimende zeewater verwijst. Het gebouw is zo enerzijds sterk in het landschap verankerd en ermee verweven, terwijl het zich er anderzijds ook van losmaakt.

De begane grond van het beleefcentrum bevat een restaurant met bijbehorende voorzieningen. Op de eerste verdieping is een grote rechthoekige ruimte voorzien voor exposities. De ruimte is ingericht met een stormtheater, een interactief aquarium en de werkkamer van ingenieur Cornelis Lely. Een bijzondere 4D-show neemt je mee in de natuur rondom het Wadden Center.

“Het gebouw bevat niet alleen een beleefcentrum, het is een beleefcentrum”, zegt architect Doeke van Wieren van GEAR architectencoöperatie eraan toe. Bezoekers kunnen er niet alleen exposities ervaren, maar worden ook verschillende perspectieven op de dijk en het landschap geboden, met het uitkijkplatform op het dak als hoogtepunt.

Tegenstellingen opvoeren
“De aard van het gebouw is analoog aan de aard van de dijk”, stelt GEAR poëtisch. “De dijk scheidt en verbindt, het verbindt complementaire tegenstellingen. De dijk is het toneel van zowel de strijd tegen het water als de symbiose van cultuur en natuur.”

“Het gebouw verbindt zich met de plek en ontstijgt ‘m tegelijkertijd, toont en verbergt, geeft beschutting en neemt die weer weg. En dat op een dramatische manier, waarbij de polen elkaar dicht naderen. Zo gaat het gebouw een betekenisvolle en symbiotische relatie met de dijk aan.”

De Nieuwe Afsluitdijk
De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken we aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit. Voor meer informatie over de projecten zie www.deafsluitdijk.nl

Samenwerking

  • GEAR

Opdrachtgever

  • Provincie Noord-Holland, Provincie Fryslân, gemeenten Hollands-Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen

Locatie

  • Kornwerderzand, Friesland

Projectarchitecten

  • Doeke van Wieren en Bart Zantman

Realisatie

  • 2018

Hoofdaannemer

  • Bouwgroep Dijkstra Draisma

Fotograaf

  • Gerard van Beek