BioBizzHub (GEAR)

Naar ontwerp van Gear is voor Paques in Balk een BioBizzHub gerealiseerd. Een proeftuin om ‘innovators’ te ondersteunen bij het opschalen en het naar de markt brengen van innovaties op het gebied van biobased watertechnologie.

“Een community waar samenwerking, kruisbestuiving en co-creatie centraal staan.”

Het Friese familiebedrijf Paques BV is producent van waterzuiverings- en biogassystemen en is als bedrijf verbonden aan de Watercampus in Leeuwarden. Noord-Nederland groeit enorm in watertechnologie, deze ‘hub’ is een belangrijke toevoeging aan het innovatieproces. Er zijn wel volop organisaties die helpen bij de ontwikkeling van innovaties, maar een omgeving om prototypes te vertalen naar een marktconform product ontbrak nog.

Door verbouwing van een aantal bestaande bedrijfshallen zijn diverse faciliteiten gerealiseerd om een tiental ‘startups’ te ondersteunen bij het opschalen en naar de markt brengen van innovaties op het gebied van water en biobased technologie. Het betreft een laboratorium en een proefhal voor het testen, een werkplaats om producten te realiseren en diverse ruimtes voor huisvesting en ontmoeting. Voor de ingang van de biobizzhub is een demoplein met units voor exposure van technologie in ontwikkeling. Naast de faciliteiten kunnen de startups ook gebruik maken van de kennis, de expertise en het netwerk van Paques.

“Met de BioBizzHub versterkt Noord-Nederland zijn internationale kennis- en concurrentiepositie in de wereld flink. Het wordt een ‘community’ waar samenwerking, kruisbestuiving en co-creatie centraal staan”, aldus Joost Paques.

Samenwerking

  • GEAR

Opdrachtgever

  • Paques Technology B.V. Balk

Locatie

  • Balk, Nederland

Projectarchitecten

  • Bart Zantman en Doeke van Wieren

Realisatie

  • 2020

Hoofdaannemer

  • Bouwgroep Dijkstra Draisma

Fotograaf

  • Egbert de Boer