Clubhouse Hot Spring Resort Meikai

Meijie Mountain Hotspring Resort bevindt zich in Liyang, China. Het resort verbergt zich in het mooiste Longtan-woud van de stad, dat tussen het Tianmu-meer en Nanshan Bamboo ligt. Het gehele project omvat bijna 40 paalwoningen, een zestal spahuisjes en een Spa-Clubhuis van meer dan 1500 m2.

Het spa-clubhuis is zo ontworpen dat verschillende functies logisch georganiseerd zijn rondom een kern van trappen, zodanig dat iedere functie een uniek en verrassend panorama krijgt op de omgeving. Zo kan op verschillende momenten van de dag functie-afhankelijk van ochtend-, middag- of avondzon genoten worden. Deze uitgangspunten, gecombineerd met een bergachtige natuurlijke omgeving, geven spannende verspringende en uitkragende volumes met vensters op verrassende plekken. Iedere publieke functie, maar ook de privé massage ruimtes grenzen aan een terras met uitzicht.

Het basement met daarin de spavoorzieningen is uit lokale steen opgetrokken. De zwevende uitkragende volumes zijn met lokaal hout bekleed, net als de treehouses. Het clubhuis draait voor een groot deel op de verbranding van houtsnippers en zonnepanelen. Het water komt uit een lokale warmwaterbron. Voedsel wordt voor een groot deel lokaal verbouwd en elektrische autootjes brengen bezoekers van de treehouses naar de Spa. Verschillende uitwisselingsprojecten met diverse scholen in Leeuwarden zijn opgestart voor de uitwisseling van kennis op verschillende gebieden, oa voedsel en tuinbouw. Dit maakt het project op meerdere niveaus duurzaam, passend bij het doel van de huidige samenwerking tussen de stad Leeuwarden en Liyang.

Achterbosch Architecten is de winnaar van de WAN-Awards 2017 voor het Meijie Mountain Hotspring Resort project in Liyang China. De WAN-jury zei dat dit ontwerp de benchmarking voor duurzame ontwerpen is.

Samenwerking

  • Studio Slow, Claudy Jongstra

Opdrachtgever

  • Mr. Zongh

Locatie

  • Liyang, China

Realisatie

  • 2015