Dune House

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Marc Koehler architects. Achterbosch Architecten heeft de engineering gedaan tot aan de uitvoering. Het zomerhuis ligt half ingegraven in de duinen. De diamantachtige homogene sculptuur heeft een ideale oriëntatie op de zon, wind, uitzicht en privacy. Zowel dak als gevels zijn bekleed met planken die overal naadloos de hoek om lijken te zijn gevouwen. Het onbehandelde red cedar vergrijst waardoor het vrijwel dezelfde kleur aanneemt als het omliggende duinlandschap. Het verandert net als de natuur met de seizoenen mee. Het volume is dus in meerdere opzichten ingebed in de duinen.

De verschillende leefruimtes liggen voor een deel in het duin verscholen. Het zichtbare volume dat boven de duin uitsteekt is beperkt en voegt zich qua vorm in het duinenlandschap, zodanig dat iedere hoek verrassend anders is door de sculpturaliteit van het volume. De verschillende programma onderdelen vormen als het ware een route en spiralen omhoog rond een centraal midden waar de open haard is gesitueerd. Iedere ruimte ligt weer een paar treden hoger dan de andere ruimte, maar iedere ruimte krijgt licht en biedt een ander perspectief op de omgeving. Daglicht komt diep de woning binnen door een enorm venster in het dak. De verschillende ruimtes zijn voor een groot deel open verbonden met elkaar. Ze vloeien in elkaar over. Kleine hoogteverschillen zorgen voor zachte overgangen, gezellige plekken en verrassende zichtlijnen.

Het huis is voor een groot deel als bouwpakket op het vaste land geprefabriceerd. Er is gekozen voor kruislings verlijmde massief houten platen. Deze zijn in twee weken op het betonnen fundament gemonteerd. De verschillende platen van 25 tot 30 cm dik zijn in twee richtingen gelamineerd en maken zodoende een staalconstructie overbodig. Dat komt niet alleen de ruimtelijkheid ten goede, maar dit maakt het huis ook erg duurzaam. Daarnaast levert het aan de binnenzijde een mooi beeld op waarin een extra afwerking niet nodig is.

Samenwerking

  • Marc Koehler Architects

Opdrachtgever

  • Particulier

Locatie

  • Terschelling, Nederland

Realisatie

  • 2014

Fotograaf

  • Filip Dujardin