Woning Oudvaart

De nieuwe wijk Oudvaart in Sneek is bedacht voor bijzondere woningbouw aan het water. Natuurlijke oevers vormen de grens tussen waterlandschap en tuinen. De bedoeling is optimaal gebruik te maken van de ligging aan het water en het uitzicht daarop. In belangrijke mate hebben de landschappelijke kwaliteiten die deze nieuwe wijk krijgt, uitgangspunt gevormd voor deze woning. Zo is voor een horizontale geleding gekozen. Daarnaast worden verrassende uitzichten en doorkijken gevormd en is een op de natuurlijke omgeving afgestemd materiaal- en kleurgebruik toegepast.

De bedoeling is door middel van doorkijken, daklichten en lichtvensters, een spel te spelen met buiten en binnen. Dit wordt hier bereikt door het gehele woonvolume uit elkaar te trekken in afzonderlijke programma-onderdelen, naar wens van de opdrachtgever. Gevolg van deze ingrepen is een onregelmatig kubistisch hoofdvolume. Op deze manier wordt licht op vele verrassende manieren binnengehaald. De entreehal met trap vormt de kern waaraan alle programma’s ontsloten zijn. Een groot daklicht brengt daglicht tot diep in deze kern, zodat diverse ruimtes van buiten en van binnenuit daglicht krijgen.

De zon draait gedurende de dag over het lage deel van de woning waar de woonkamer en keuken zijn gesitueerd, en gaat onder voordat ze verdwijnt achter het hoge gedeelte met slaapkamers. Op deze manier staat de woning nooit geheel in z’n eigen schaduw, is ’s zomers de gehele dag van de zon te genieten en geniet men het hele jaar door van prachtig uitzicht over het waterlandschap.

Opdrachtgever

  • Familie Boomsma

Locatie

  • Sneek, Friesland

Realisatie

  • 2006

Fotograaf

  • Peter van der Knoop