Folly Arriva Mantgum

Als architecten en creatieve geesten zijn we graag actief in Friesland, maar feitelijk inmiddels ook al over de hele wereld. We verbinden ons bij voorkeur alleen aan projecten die duurzaam en circulair zijn, met een inclusief karakter en goed zijn voor de generaties na ons. Bij voorkeur altijd met respect voor de plek, locatie specifieke kenmerken, biodiversiteit, voedsel, mensen en lokaal vakmanschap.

Het project voor de follies voor Arriva, de “wachtruimtes”, zijn nieuwe “places for reflection”. Plekken voor de mensen die zich willen laten vervoeren met Arriva. Wij zien een kans de bovenstaande idealen sterk uit te dragen en te vertalen op een zeer toegankelijke en bijzondere manier. Hierin is de verbinding met Claudy fundamenteel, en biedt een fraaie balans in relatie tot het regionaal botanisch erfgoed. Bloemen en planten die hier locatie specifiek worden gepland en geoogst en uiteindelijk worden gebruikt voor een solide parfum. Parfum puur vanuit de natuur zonder enige toevoegingen. Een diepere betekenis wordt gegeven met de politieke boodschap: Hoe “de onderstroom” veranderingen in onze monoculturele omgeving op gang brengt? 

De houten folly die in Mantgum als schaal model ca 1:2 is geplaatst op 10 oktober 2019 is demontabel en herbruikbaar. Hij is 3-dimensionaal ontworpen en met, zoals wij het noemen, het “nieuwe vakmanschap”, middels CNC zagen vervaardigd. Hierdoor zijn de meest bijzondere vormen mogelijk en biedt de folly straks 1:1 plaats aan planten en bloemen, mensen in en op de folly, en is het een plek waar je je verwondert.  

De nieuwe wachtruimtes als plekken voor zelfreflectie zouden nieuwe energie moeten genereren en uitstralen, en dat op bijzondere plekken en op een bijzondere manier, voor een bijzondere organisatie.

Opdrachtgever

  • Arriva

Locatie

  • Mantgum, Friesland

Realisatie

  • 2019

Fotograaf

  • Achterbosch Architecten