Krúsrak

In opdracht van de provincie Fryslan heeft Onix in samenwerkingsverband met Achterbosch Architectuur onder de naam OAK (Onix Achterbosch Kunstwerken) in Sneek een verkeersbrug ontworpen die 2 stadsdelen aan weerszijden van de A7 met elkaar verbindt. De brug is ontworpen voor een gemeente die aan de snelweg een nieuwe stadsmarkering wilde. 

Rijkswaterstaat, de gebruiker van de brug, rapporteerde meer hout in de bouw te willen toepassen. Voor ons als ontwerpteam was het de uitdaging om op verantwoorde duurzame wijze en inspelend op de nieuwste houtinnovaties een brug te ontwerpen. Wij vonden het belangrijk de houten brug zodanig uit te werken dat deze zowel herkenbaar als nieuw voor Sneek zou zijn. De contour doet denken aan de stolpboerderijen in Friesland. De constructie aan vakmanschap dat in de oude stad volop aanwezig is. De houten spanten aan botenbouw: Sneek als dé waterstad van het Noorden. Al deze aspecten hebben geleid tot de eerste uncovered bridge van hout in de zwaarste verkeersklasse. Niet alleen is deze brug voor Nederland een primeur, maar ook in landen als Canada, Noorwegen en Zwitserland waar de covered bridge een bekende traditie in de bruggenbouw is. 

De brug is gemaakt van Accoya hout, een geacetyleerde houtsoort die sinds een jaar wordt geproduceerd in een nieuwe fabriek in Arnhem. Het acetyleren van hout is een duurzaam proces dat het hout bijna onvergankelijk maakt. 

Het ontwerp van de brug is een versmelting van infrastructuur, constructie, kunst en architectuur. Als onderdeel van de vernieuwde A7 is de houten brug op twee posities bedacht. De tweede houten brug wordt in 2010 gerealiseerd. Het raakvlak van de A7 met de binnenstad wordt voor de automobilist op deze manier afgebakend. De brug is voor de automobilist op de snelweg een stadsmarkering. Voor de passant die de snelweg kruist een poort tussen binnenstad en buitenwijk. Naast autoverkeer maken ook voetgangers en fietsers gebruik van de brug. 

De beide houten vakwerken zijn voor de stabiliteit in het midden aan elkaar gekoppeld. Door de doorsnede van de brug voor het verkeer te optimaliseren, is de gekromde vorm ontstaan. Deze biedt samen met het driehoeks-vakwerk onverwachte perspectivische beelden op. Het bruggenhoofd aan de buitenwijk is een groen dijkelement; aan de binnenstad vormt deze een betonnen aanbrug die een vaarverbinding overbrugt.

De brug is door middel van een intensief integraal ontwerpproces totstandgekomen. In overleg met de opdrachtgever hebben wij een team van professionals en critici kunnen samenstellen die het mogelijk hebben gemaakt om de brug te realiseren. De brug is gebouwd door een aannemer uit het plaatsje Schwäbisch Hall in Zuid Duitsland waar de traditie van het maken van vakwerkhuizen, maar ook van vakwerkbruggen bekend is.

Samenwerking

  • OAK, Onix

Opdrachtgever

  • Provincie Fryslân, Gemeente Sneek

Locatie

  • Sneek

Realisatie

  • 2006