Lotus Woningen Liyang

De gemeente Leeuwarden heeft sinds enige tijd een vriendschapsband met Liyang, China. In dit verband hebben wij voor deze stad een ontwerp gemaakt van zelfvoorzienende drijvende woningen in de vorm van een lotus. Het doel hier is om tot een duurzame gebiedsontwikkeling te komen, en hierbij de CO2 uitstoot tot een minimum te beperken, natuurlijke bronnen niet uit te putten en geen afval te produceren. Onderliggend plan maakt het mogelijk een energie overschot te produceren met behulp van natuurlijke energiebronnen. Kringlopen worden gesloten (organische en technologische) waardoor er praktisch geen afval wordt geproduceerd.

De natuurlijke elementen spelen een hoofdrol in de energie-opwekking, koeling en verwarming van de woningen, maar ook hergebruik door middel van natuurlijke zuivering. Dit verklaart de samenwerking met Ekwadraat en Wetsus, die verregaande kennis hebben op dit gebied. De hoofdvorm van de woning is geïnspireerd op de natuur. Omdat water een hoofdrol speelt bij een duurzame woning ligt het voor de hand om drijvende woningen te maken. De lotus heeft niet alleen een symbolische betekenis van reinheid en schoonheid in China, maar heeft ook een zuiverende werking op water. De hoofdvorm is gebaseerd op de lotus met een kelk als hart van de woning en daaromheen bladeren die niet alleen een beschermende functie hebben, maar de natuurlijke energiebronnen toelaten waar deze gewenst zijn. Zo zijn er beweegbare delen die de zon sturen, en vaste bladeren die als waterfilters dienen of groei van allerlei planten mogelijk maken en zo een zuiverende werking hebben. De woning is zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw staat, tegelijk zon opvangt en warmte vasthoudt in de nacht door de bladeren weer te sluiten.

Het ‘lotus effect’ is het verschijnsel dat optreedt als water of vuil op het blad van de lotus terecht komt. Het blijft niet plakken maar loopt er vanaf, veroorzaakt door micro- en nano- structuren op het oppervlak. Deze zelfreinigende eigenschap maakt deze waterplant tot symbool van zuiverheid en dient als voorbeeld voor de transparante kern van de woning. Het effect dient als metafoor voor de wateropvang en watergebruik, en als voorbeeld voor een onderhoudsarm ontwerp.

Opdrachtgever

  • Gemeente Liyang

Locatie

  • Liyang, China

Samenwerking

  • Gemeente Leeuwarden
  • Ekwadraat
  • Wetsus
  • Hunter Douglas