In Hout

Op het Waddeneiland Terschelling, in het dorp West aan Zee, heeft Achterbosch Architecten, verscholen in het duinlandschap, een recreatiewoning gerealiseerd met uitzicht op de Noordzee. Het souterrain ligt voor de helft verscholen in de duin, waardoor het volume opgaat in het glooiende landschap. Het zadeldak met overstekken is evenwijdig gepositioneerd ten opzichte van de bestaande omringende woningen.

Het interieur is licht en ruimtelijk doordat de woonkamer over de volledige hoogte is open gehouden. De sfeer van het interieur wordt bepaald door de grote glasvlakken en de afwisseling van natuurlijk onbehandeld hout en strakke witte wanden en plafonds. Natuurlijke lichtval kan worden gemanipuleerd door het openen of sluiten van de lamellen. De lamellen weren hinderlijk zonlicht. De grote glasvlakken zijn overhoeks verlijmd onder de overstekken en zorgen voor een optimale beleving van het omringende duinlandschap, de lucht en de zee. Een vliering biedt ruimte voor een rustige leesplek en boekenkast, als een kraaiennest uitkijkend over de Noordzee.

De constructie bestaat uit Syberisch Lariks spanten. Verder is de woning compleet uit houtskeletbouw opgetrokken. Buitenwanden en dak zijn bekleed met western red ceder houten delen die in de loop van de tijd zullen vergrijzen en daarmee de opname in het helmgras zal versterken. Ter plaatse van de grote glazen dakvlakken gaan de houten delen over in beweegbare lamellen die in gesloten stand vlak wegvallen in de bekleding van het dak.

Op het niveau van het souterrain bevinden zich 3 slaapkamers, een berging, badkamer en een toilet. Deze verdieping kan optioneel separaat van de bovenliggende ruimtes worden gebruikt. Op de begane grond bevindt zich het woon- en slaapgedeelte met rondom terrassen voor ochtend- en avondzon.

Opdrachtgever

  • Familie Anbeek – Van Heteren

Locatie

  • West aan Zee, Terschelling

Realisatie

  • 2012